8-9 äpplen
200 g hasselnötter
1 l vetemjöl
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
400 g smör
Att strö över
1 dl socker
1 1/2 tsk kanel
1 msk stött kardemumma
Rosta nötterna 6-7 minuter i 200 grader. Låt svalna, gnid av det mesta av skalet och hack grovt. Ställ åt sidan.
Mät upp vetemjöl, blanda i socker, vaniljsocker och bakpulver. Blanda. Tillsätt smöret i tärningar och finfördela med händerna så att det blir smuldeg.
Värm ugnen till 180 grader. Ta en liten långpanna eller stor ugnsform. Häll i 2/3 av smuldegen och platta till lite. Skölj och torka äpplena. Kärna ur och skär i klyftor. Lägg klyftorna på botten och strö över sockerblandningen. Rör runt lite så att det täcker äpplena. Strö över nötterna och sist resten av smuldegen.
Grädda ca 1 h.