Ingredienser
14 stora avlånga bitar
25 gram jäst
1 liter fingervarmt vatten
3/4 dl olivolja
1/2 dl strösocker
1 msk salt
20-22 dl vetemjöl
Smaksättare: oliver och oregano,
pesto och örter.
Flingsalt och olivolja
Gör så här
Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt olivolja och strösocker. Rör till sockret löst sig, det tar ett par minuter i en degblandare. Tillsätt det vanliga saltet. Blanda ner vetemjölet i smeten. Degen ska vara lös, men inte rinnande. Sleva ut på ett bakplåtspapper i en stor långpanna.
VIKTIGT: bred inte ut degen.
Låt jäsa minst en timma. Dra sedan ut degen så att den täcker långpappan, platta inte till degen för mycket. Gör gropar med pekfingret över hela brödet med jämna mellanrum. Låt jäsa ytterligare 15-20 minuter.
Strö över valfria smaksättare. Peta försiktigt ner fyllningen i groparna. Strö över rikligt med flingsalt och ringla rejält med olivolja över hela degen.
Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter. Låt svalna i formen. Skär i bitar eller skivor.