Ingredienser
ca 10-12
2,5 dl rågkross
5 dl hett vatten
5 dl kallt vatten
100 gram jäst
1/2 dl solrosolja
1 1/2 msk salt
2 dl färska eller tinade blåbär
1 tsk hel fänkål eller anis, eller båda
0,5 dl sirap
20 dl rågsikt
Gör så här
Koka upp fem deciliter vatten med rågkrossen. Låt koka i cirka fem minuter.
Tillsätt fem deciliter kallt vatten, låt det svala tills det är fingervarmt.
Lös upp jästen i rågkrossvattnet. Rör i solrosoljan, saltet, sirapen, blåbären och anis alternativt hel fänkål, eller båda smaksättarna.
Tillsätt rågsikt i omgångar tills degen är jämn. Låt jäsa i 40 minuter.
Forma dem till brödkakor, pricka hål på dem med en gaffel eller brödnagg.
Låt jäsa på plåt ytterligare cirka 30 minuter. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.