Ingredienser
4 kakor
8 dl dinkelmjöl (eller vanligt vetemjöl)
1 tsk salt
5 tsk bakpulver
100gr smör
4 dl mjölk
Gör så här
Blanda dinkelmjöl med salt och bakpulver i en bunke, skär smöret i mindre bitar och arbeta in det i mjölet så det blir finfördelat. Blanda sedan i mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela upp degen i 4 lika stora delar, forma dem till runda kakor ca 15 cm i diameter, gärna direkt på bakplåten som är försed med bakplåtspapper. Markera sedan ett kors i kakorna så de blir lätta att dela och nagga dem med en gaffel, strö gärna över lite solrosfrön och pumpsfrön för extra garnering.
Grädda av dem i ugnen på 225 grader i ca. 12-15 min, de ska vara vacker gyllen bruna, servera direkt efter gräddning.
Serveras tillsammans med lemon/mint-curd.
Lemon/mint curd
100 gr smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 citron
0,5 gelatinblad
1 tsk torkad mynta i en tesil
Börja med att lägga gelatinet i blöt, riv av citronskalet på ett rivjärn eller ett zestjärn, pressa ur all saft och blanda dessa två i en kastrull med 1 dl socker, tesilen med mynta och smöret. Låt det koka upp tills allt smält, tag av från plattan och låt det svalna i några minuter, tag ur silen.
Vispa upp det resterande av sockret tillsammas med äggen, pösigt. Sätt över kastrullen på plattan och låt den sjuda på låg temperatur, blanda ner äggen i kastullen men var noggran att röra hela tiden så den inte bränns i botten, låt sedan sjuda tills krämen tjocknar, tag av från plattan och låt svalna något innan gelatinet får smälta ner i krämen, rör väl och låt svalna lite innan den ställs in i kylen. Lemon/mint curden håller sig i ca 10-12 dagar i kylen.
“Lemoncurd är också kanongod som fyllning i tårtor”