Myt #1: ”Lycka är det naturliga tillståndet för varje människa”
Vår kultur envisas med att hävda att människor är lyckliga av naturen. Men statistiken visar på motsatsen. Var tionde vuxen försöker begå självmord och en av fem kommer att drabbas av depression. Dessutom är den statistiska sannolikheten för att du kommer att drabbas av någon typ av psykiska besvär någong gång i ditt liv nästan 30 procent.
Och om du därtill lägger allt elände som orskas av problem som inte klassificeras som psykiska problem – ensamhet, skilsmässa, stress på jobbet, medelålderskriser, relationsproblem, social isolering, fördomar och brist på mening eller innehåll i livet – så kanske du börjar ana hur sällsynt det är med verklig lycka. Tyvärr går människor omkring och är övertygade om att alla är lyckliga utom de själva. Och precis som du säkert anar ger denna övertygelse upphov till ännu mera olycka.
Myt #2: ”Om jag inte är lycklig är det något fel på mig”
Som en logisk följd av den första myten anses psykiskt lidande som onormalt i det västerländska samhället. Det ses som en svaghet eller sjukdom, en produkt av ett bristfälligt eller defekt sinnelag. Detta leder till att vi ofta kritiserar oss själva och tycker att vi är svaga eller dumma när vi upplever de smärtsamma tankar och känslor som i själva verket är oundvikliga.
Den normala tankeprocessen hos en frisk mänsklig hjärna leder oundvikligen till psykiskt lidande. Det är inget fel på dig – din hjärna gör bara det som evolutionen bestämt att den ska göra.
Myt #3: ”För att få ett bättre liv måste vi göra oss av med alla negativa känslor”
Vi lever i ett må-bra samhälle, i en kultur som är besatt av lycka och hur man finner den. Och vad säger denna kultur till oss? Jo, att vi ska rensa ut alla ”negativa” känslor och ersätta dem med ”positiva”. Det är en vacker teori, och ytligt sett verkar den kanske vettig. Men det finns en hake: allt det som vi oftast sätter högst värde på här i livet för med sig en rad olika känslor, både angenäma och oangenäma. I en långvarig, nära, relation kommer du till exempel säkert att uppleva underbara känslor som kärlek och glädje, men du kommer också att få uppleva besvikelse och frustration – det går inte att undvika. Den perfekta partnern existerar helt enkelt inte, och förr eller senare kommer det att uppstå intressekonflikter.
Myt #4: ”Man måste ha kontroll över sina tankar och känslor”
Faktum är att vi har mycket mindre makt över våra tankar och känslor än vi skulle vilja ha. Inte för att vi helt saknar möjlighet att styra dem – men vi har mycket mindre kontroll över våra tankar och känslor än vad vissa ”experter” vill få oss att tro. Däremot har vi mycket större möjlighet att bestämma över våra handlingar. Och det är genom att handla vi skapar ett rikt, helt och meningsfullt liv.