Grillad supermör högrev

6-8 pers

2 kg högrev
2 gula lökar
10 lagerblad
2 tsk kryddpeppar
4-6 msk oxfond eller kalvfond
1 msk salt per liter vatten

Dagen före grillfesten
Skölj köttet och putsa det lätt. (absolut inte för mycket, fettet behövs för att resultatet ska bli bra). Lägg köttet i en stor kastrull/gryta och fyll på med kallt vatten så att det täcker. (Använd ett litermått för att ha koll på hur mycket vatten du häller i) Koka upp och skumma av med en sked. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten du hällde i. Lägg i lök skuren i klyftor, lagerblad, hel kryddpeppar och oxfond.

Koka högreven på svag värme under lock tills den är mör, 2-3 timmar. Ta upp högreven. Förvara den i kylskåp till nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre. (Jag kokade 2h45 min vilket visserligen gör köttet väldigt mört, men det är på gränsen till att vara för mycket. Det blev inga snygga rena köttbitar utan såg ut som sönderplockade möra köttstycken efter grillningen.)

Festdagen
Skär köttet i ca 1,5 cm breda skivor och pensla med en rökig barbecueglaze. Grilla köttet ca 3-4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen och pensla på mer glaze varje gång. Ett tips är att lägga ett teflongaller på grillen för att förhindra att köttet trillar ner genom springorna om det är för mört!

0