Ingredienser
port
Skållning:
3 dl vatten, kokande
4 dl grovt rågmjöl
1 l vatten, 37 grader
3,6 l vetemjöl
2 dl ljus sirap
100 g margarin
2 pkt jäst
1 1/2 msk salt
4-6 dl äppelbitar
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
Gör så här
Skållning:
Slå vattnet över mjölet och rör om. Låt svalna.
Blanda vatten, vetemjöl, sirap margarin, jäst och salt med det skållade rågmjölet, tills degen släpper kanterna på degbunken. (Omkring 10 minuter i degblandare.)
Blanda i äpple och frön den sista minuten.
Låt degen vila i 30 minuter. Kavla sedan ned den till cirka 10 mm. Sporra sedan ut kvadrater cirka 10×10 cm. Eventuellt kan bröden sedan penslas med vatten och doppas
i grovt rågmjöl eller havregryn.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek.
Grädda brödet i 200 gradig ugn i cirka 15-20 minuter.