Ingredienser
25 g | jäst |
---|---|
5 dl | vatten |
0,5 dl | rapsolja, + 2 msk rapsolja |
0,5 msk | salt |
0,5 msk | strösocker |
0,5 dl | majskorn, + 0,5 dl majskorn |
1,5 dl | polentagryn |
12 dl | vetemjöl, (720 g) |
1 msk | flingsalt |
Tillagning
Brödet är godast ljummet. Polenta, som vi kallar majsmjölet, är det italienska namnet för majs.
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, 1/2 dl olja, salt, socker, 1/2 dl majs, polenta och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
2. Smörj en liten långpanna, ca 20 x 30 cm, med smör och beströ den med polenta. Tryck ut degen i formen. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
3. Ringla 2 msk olja på brödet och strö på 1/2 dl majs och flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen ca 25 min.
4. Låt brödet svalna på galler innan det skärs i rutor.