18 st
50 g jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brunt farinsocker
1 msk salt
2 dl havregryn
1 liter rågsikt
3 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farinsockrt, salt, havregryn, rågsikt och vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×40 cm. Skåra degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga den med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen i 225 grader, ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.