Ingredienser
– port
100 g jäst
5 dl mjölk
1,6 l vetemjöl special
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma
Kanelfyllning:
175 g mandelmassa
175 g smör
1 dl socker
3,5 msk ströbröd
2 msk vatten
2 msk kanel
Pensling:
2 ägg
2 krm salt
1 msk vatten
Låt alla ingredienser bli rumstempererade.
Gör så här
* Sätt ugnen på 250°
* Smula jästen i en bunke.
* Smält smöret och häll i mjölken. Lös upp jästen i den fingerljumna vätskan.
* Tillsätt sirap, ägg, kardemumma, salt och vetemjöl.
* Arbeta degen tills den blivit smidig och elastisk. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 60 minuter.
* Vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel till en god fyllning.
* Ta upp degen på ett bakbord, knåda och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bre på fyllningen. Värm gärna fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den.
* Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 20 – 30 minuter.
* Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna ordentligt. Strö över pärlsocker.
* Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!