Ingredienser:
Avorioris
Grana padano
Gul lök
Kantareller
Lantbröd
Rödlök
Sojabönor
Tomater
Vitlöksklyfta
Grönsaksbuljong
Olja
Salt
Svartpeppar
Vitvinsvinäger
Gör så här:
1. Ta fram en brödrost, eller sätt ugnen på 250 grader.
2. Koka upp en kastrull med 1.1 l vatten. Tillsätt 2 tärningar grönsaksbuljong och 2 msk vitvinsvinäger.
Sänk värmen och varmhåll buljongen på plattan.
3. Finhacka 1 gul lök. Häll av 1 burk kantareller. Hetta upp lite olja i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och
svamp tills löken är genomskinlig. Tillsätt 4 dl avorioris och låt riset bli glansigt.
4. Sänk värmen och späd riset med lite varm buljong, ca 1½ dl i taget, och rör då och då. När den kokat in,
tillsätt ytterligare buljong och fortsätt på samma sätt tills all buljong är slut. Det tar ungefär 20 minuter.
Fortsätt parallellt med resterande moment.
5. Edamamesallad: Finhacka 2 tomater och 1 rödlök. Blanda tomat och lök med 250 g sojabönor (tinade).
Tillsätt 1 msk olja, 2 tsk vitvinsvinäger och pressa ner 1 vitlöksklyfta. Smaka av med 2 krm salt och 1
krm svartpeppar.
6. Riv 100 g grana padano (halva osten). Lägg upp hälften i en skål och rör ner resten i den färdiga risotton.
7. Skiva 1 lantbröd och rosta i brödrost eller ugn.
HB8. Smaka av risotton med lite svartpeppar och servera med den rivna osten. Lägg upp edamamesallad på
varm toast.