Kardemummabullar

Deg
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 dl strösocker
840 g (14 dl) vetemjöl
2 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
125 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1,5 msk nystött kardemumma

Sockerlag
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Kardemummasocker
2 tsk nystött kardemumma
1 msk strösocker

Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel. (Ca 100×30 cm) Bre på fyllningen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs under bakduk i 45 minuter.

Koka ihop socker och vatten till en simmig lag i ca 5 minuter, låt svalna.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter (enligt receptet, jag fick grädda mina i 12-13 minuter för att de skulle få fin färg). Låt bullarna svalna något, pensla dom sedan med sockerlagen och strö över kardemummasockret. (Är bullarna för varma kommer sockret att smälta…)

0