30 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
3 pkt saffran (+ 1 sockerbit)
250 g kesella lätt (1%)
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl special
Russin
Ägg till pensling
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll på lite av mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kesella, socker, salt, saffran och resten av degvätskan i bunken. Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Knåda ihop degen och dela den i mindre delar. Forma lussekatter och lägg på bakapappersklädd plåt, tryck i russin och låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Pensla med ägg och grädda i 250 grader, 6-8 minuter.