4 st
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1/2 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
ca 750 g rågsikt
Smula jästen i en degbunke (jag tar assistenten till hjälp). Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen, rör om till jästen löst upp sig. Klicka i smör, sirap, salt och kryddor (mortla dom först!). Tillsätt det mesta av mjölet (jag fick ta lite mer än vad som står i receptet) och arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i 40 minuter.
Stjälp upp degen och knåda den smidig igen. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg bröden på en bakpapperklädd plåt och nagga dom med en gaffel. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Grädda i 225 grader, 10 minuter. Svalnas på galler under bakduk.