24 st
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
50 g smör
2 dl rågflingor
1,5 tsk salt
2 msk mörk sirap
2 tsk kummin
10 dl (550 g) rågsikt
Garnering
1 dl rågflingor
Smula ner jästen i en degskål. Häll på vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka ner det rumsvarma smöret. Tillsätt rågflingor, salt, mörk sirap, kummin och rågsikt. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Häll ut degen direkt i en smord långpanna. Mjöla händerna, strö lite mjöl på degen och platta ut den i plåten. Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dom med en handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor. Jäs under bakduk tills kakan ser lätt och porös ut, ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt i bitar.