ca 30 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 pkt saffran (+ 1 sockerbit)
250 g kesella lätt (1%)
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och rör ner det i mjölken. Smula ner jästen i en degbunke, häll på lite av mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt kesella, socker, salt och resten av degvätskan i bunken. Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm.
Bred ut fyllningen på den utkavlade degen. Rulla ihop från långsidan och skär i ca 2 cm breda skivor. Lägg dom i bullformar och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 8-10 minuter.