200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
3 bittermandlar
Fyllning
4-5 medelstora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1/2 msk kardemummakärnor
50 g mandelspån
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter.
Stöt kardemumman i en mortel. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med socker, kanel och kardemumma.
Rör smör och socker vitt och poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten.
Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppelklyftorna och bred resten av smeten över. Fördela resterande äppelklyftor i smeten och strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 1 timme. (Om den behöver stå längre än en timme kan man behöva täcka den med lite aluminiumfolie i slutet.) Känn i mitten av kakan med en provsticka att den är genomgräddad, men ta gärna ut kakan strax innan stickan är snustorr. :)