Ingredienser
2 stora bröd
50 gr jäst
1 msk socker
1 msk salt
1 dl olja
2 ägg
7 dl vatten
ca 2,5 liter vetemjöl (vill man kan man byta ut 2 dl till t.ex. grahamsmjöl)
Pensling: ägg och vallmofrö
Gör så här
Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll det över jästen. Lös upp jästen och vispa samman med socker, salt, ägg och olja.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa övertäckt 30 min och tag sen upp den på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i sex lika stora bitar och rulla ut till jämnlånga stänger. Fläta två flätor eller gör vanliga släta bröd genom att först kavla ut en platta som sen rullas ihop till ett bröd.
Lägg bröden på bakplåtspapperklädd plåt och jäs ytterligare 30-40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö (eller sesamfrö) och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 min. Låt svalna under bakduk.
Bröden går utmärkt att frysa.