Twin peaks körsbärspaj
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk vatten
Fyllning
1 1/2 liter färska bigarråer (använder du frysta tinade räcker drygt en liter)
1 dl strösocker
Skal och saft av 1 citron
2 msk potatismjöl
Pensling
1 ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1/2 msk råsocker
Sätt ugnen på på 175 grader. Nyp ihop små bitar av det kalla smöret med vetemjöl och florsockret. Tillsätt ägg och vatten och arbeta försiktigt ihop degen utan att knåda. Täck med plastfilm och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Lägg de urkärnade (eller de frysta, tinade körsbären) i en kastrull och koka upp med sockret och citronskalet. Blanda citronsaft och potatismjöl och tillsätt i de kokande bigarråerna. Blanda runt tills det tjocknat. Ta av från värmen.
Dela mördegen i två delar där bottenplattan ska vara lite större. Lägg den större degen på mjölat bakbord och kavla ut till en 32 cm i diameter rund platta, knappt 0,5 cm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över ugnsformen och platta till och fäst degen vid kanterna. Lite deg ska komma över kanten. Fyll på med bären. Gör samma med den mindre biten.
Vispa ihop mjölk och ägg och pensla kanten på bottenplattan innan du lägger över locket. Nyp ihop vid skarven av de både degarna vid kanten. Skär bort den bit deg som är överflödig. Pensla ovansidan med resten av äggblandningen och strö över sockret. Kavla ut den lilla bit deg som blivit över och skär ut små löv och lägg på i mitten. Skär små snitt ut från löven rakt ner i degen. Baka i ugn i ca 35-40 min tills gyllenbrun. Servera med glass och ät genast!