Ingredienser
10 port
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Fyllning:
2 ägg
1½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält smör
3 dl cashewnötter eller t.ex. mandel.
Gör så här
Sätt på ugnen på 175 grader.
Hacka ihop mjölet, smöret, sockret, vaniljsockret och äggulan. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Låt formen stå kallt och vila i ca 30 min.
Nagga pajskalet och förgrädda i ugnen i ca 10 min.
Vispa äggen, farinsockret, sirapen, vaniljsockret och saltet poröst. Vispa i smöret. Grovhacka nötterna och lägg dom i pajskalet. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.
Servera pajen lätt ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.