18 st
200 g mörk choklad, 70%
1,5 msk expresso
1 tsk vaniljsocker
50 g smör, rumstemp.
1 1/4 dl strösocker
1 1/4 dl farinsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Brygg en kopp espressokaffe (eller vanligt extra starkt kaffe). Bryt chokladen i bitar och smält i en skål. Rör ner espresso och vanlijsocker i den smälta chokladen, ställ åt sidan.
Vispa rumstempererat smör, strösocker och farinsocker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt vispa. Tillsätt chokladsmeten, lite i taget under vispning, tills smeten är slät.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Vänd ner mjölblandningen i chokladsmeten. Låt smeten vila i 10 minuter.
Klä två plåtar med bakplåtspapper. Rulla golfbollsstora kulor och lägg ut på plåtarna (9 st per plåt). Bollarna ska inte plattas till!
Grädda i 175 grader, 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.