Dalabröd

STOMP (15 kakor)
1,3-1,4 l rågsikt
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl ljus sirap

Mortla fänkålsfrön och anis fint. Blanda fil, sirap, kryddor och bikarbonat. Tillsätt mjölet, lite i taget så mycket som behövs. Degen ska vara lite kladdig. Knåda ordentligt. Dela degen i 15 delar och kavla ut till runda kakor. Nagga med kruskavel (gaffel går också bra). Grädda i stekpannan (på 6:an-7:an om du har 12-stegsplattor) någon minut på varje sida tills de fått lite färg. Lägg de färdiggräddade kakorna ovanpå varandra i en bakduk tills de svalnat.

SKRÅLLOR (ca 20 st)
50 g smält smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
1 msk salt
1 dl ljus sirap
1/2 påse brödkryddor
Ca 1/2 liter malen/pressad potatis
1,25 kg rågsikt
250 g vetemjöl
2 msk hjorthornssalt

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm upp till ca 37 grader. Slå över lite av degspadet över jästen så den löser sig. Häll resten av degspadet i en stor bunke.Tillsätt potatisen, kryddor och sirap. Häll i jästblandningen. Blanda vetemjölet med hjorthornssalt och häll i degvätskan. Tillsätt mjölblandingen till degspadet.
Knåda degen och dela den sedan i 20 delar. Kavla ut runda kakor och grädda på elplatta. Lägg de nygräddade kakorna ovanpå varandra i en bakduk tills de svalnat.

LEFSOR
3 dl fiberhavregryn
3 dl mjölk
1 l filmjölk
1/2 l mjölk
3 tsk salt
1 påse brödkryddor
1 tsk bikarbonat
3 tsk hjorthornssalt
2 dl sirap
2 dl socker
150 g smält smör
1 1/2 kg rågsikt
Vetemjöl till utbakning

Blötlägg fiberhavregryn i mjölken över natten.
Rör ut jästen i sockret. Tillsätt övriga kryddor i “grötbladningen”. Rör därefter ner mjölk, sirap och filmjölk.
Tillsätt den smälta smöret. Blanda hjorthornssaltet med mjölet och tillsätt detta till degen. Knåda. Baka ut till runda kakor och grädda på elplatta. Lägg de nygräddade kakorna ovanpå varandra i en bakduk tills de svalnat.

1