Ingredienser
port
Dag 1:
100 g klippt råg
100 g krossade linfrö
100 g grovt rågmjöl
1 liter vatten, 70 grader varmt
Dag 2:
100 g jäst
50 g margarin eller olja
1 kg vetemjöl
100 g havregryn
400 g grovt rågmjöl
75 gr surdeg eller pulver (finns att köpai välsorterade affärer)
Gör så här
Dag 1:
Blanda ingredienserna under “Dag 1” och låt stå över natten.
Dag 2:
Tillsätt ingredienserna under “Dag 2”.
Blanda samman allt till en smidig deg. Låt jäsa under duk en timme.
Kavla ut till en fyrkant, cirka 5,5 mm tjock. Sporra ut rutor cirka 7×7 cm. Låt jäsa en timme.
Sikta över grovt rågmjöl. In i ugnen, cirka 8 minuter i 250 grader. När brödet känns lätt, är det färdigt.