16 st
50 g jäst
25 g smör
5 dl mjölk
2 tsk socker
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om tills den har löst upp sig. Tillsätt socker, salt, resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Knåda degen i 5-10 minuter tills den blir smidig och elastisk. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela i 16 bitar och rulla till bullar. Kavla ut varje till 15 cm i diameter. Vik kanterna mot mitten över pekfingret 5-6 gånger. Lägg bullarna med vikningen neråt på ett mjölat bakplåtspapper (eller handduk enligt originalreceptet – själv har jag “teflonbakplåtspapper”) och låt jäsa i 30 minuter.
Vänd bullarna och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Bullarna ska inte penslas med något – men man kan pudra över lite mjöl om man vill. Jag valde dock att ha vallmofrön på hälften av bullarna och fick därför pensla dom med vatten först för att fröna skulle fästa.