Lussekatter

Max är ute och leker med kompis och Moa har gått till sin kompis…
Lugnt och skönt här hemma. Peppe står och lagar makaroner och köttfärssås till middag. :)

Så har vi bakat dom första lussekatterna för i jul då.
Nu testade vi det här receptet, få se om det är något att ha.
Väldigt fluffiga blev dom :)

http://mittkok.expressen.se/recept/lussebullar-med-kesella/

40 lussebullar
Lussebullar med kesella
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella lätt
  • 0,5 g saffran, en påse
  • 1,5 dl vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 17 dl kärnvetemjöl med fullkorn, cirka, eller vanligt kärnvetemjöl
  • 100 g smör
Garnering och pensling:
  • russin
  • ägg
  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.
  4. Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  6. Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till cirka 35 kusar eller fantasifigurer.
  7. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 i 10–15 minuter.
0

Du kanske också gillar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *