Max & Humlan i tidningen

(Max sitter till höger..längst fram)
Larmet tjuter om barnen går längre än 120 meter från fröken. Varje barn har en radiosändare i sin gula väst. Tekniken lättar oron för att något barn ska försvinna under en utflykt på förskolan, berättar Ulrica Klyftell och Pernilla Rönnqvist, personal på den rullande förskolan på Östermalmsgården.

Nikolai, 5 år, visar sin väst. Den ser ut som en vanlig reflexväst. Men i fickan ligger den lilla runda radiosändaren.
Det blev många frågor till personal och barn under torsdagen, sedan SVT uppmärksammat utflykterna med ny teknik. Nyheten spred sig i media.
Ulrica Klyftell berättar ännu en gång. Hon ser radiosändarna som ett bra exempel att sprida vidare.
En av de vuxna i gruppen bär monitorn. Om något barn går för långt bort startar larmet. Skulle personalen inte se barnet leder sökfunktionen vidare till rätt plats.
Varje väst kostar cirka 1000 kronor. Lokala företag har sponsrat.
Även förskolan Helikoptern i Halvarsgårdarna har köpt in samma typ av västar. De finns också på förskolor i Älvdalen, Rättvik och Gävle.
Ingen som arbetar på förskolor i Borlänge har glömt olyckan i Vattenparken för drygt två år sedan. En tvåårig pojke lämnade förskolegruppen och var nära att drunkna.
Sändare på barnen lättar nu oron över att någon ska avvika, tycker personalen på Östermalmsgårdens förskola. Den mobila avdelningen gör utflykter varje dag, med sin gula buss.
Men en hel dag nära vatten blir ändå aldrig mer aktuellt, säger Ulrica Klyftell. Det händer att gruppen åker till en strand för ett särskilt syfte, till exempel att titta på ankorna.
– Men sedan åker vi därifrån.

0

Du kanske också gillar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *