Färdigt på: 1 tim 20 min
Ingredienser
140 g smör eller margarin
2 dl mjöl
1 msk vatten
1 tsk ättika
1 st gul lök
1 msk smör att fräsa i
200 g riven västerbottenost
4 st äggulor
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt
peppar
muskot
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet.
Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg.
Kavla ut den i en pajform (30 centimeter i diameter) och ställ kallt ett tag.
2. Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken,
äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot.
Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
3. Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten.
Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.
pajdeg
125g kallt smör
125g vetemjöl
125g grahamsmjöl
salt
3 msk vatten
Blanda smör med vetemjöl o salt till en grynig massa.
Häll i vattnet och blanda till en deg. Ställ att vila en stund.
Ta sen ut den och tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter med hög kant.
Ställ in den i 175 grader ca 10-15 min.
Fyllning
1 paket bacon
500 gram broccoli
salt, peppar
3 dl riven ost
3 dl grädde
3 ägg
Fräs baconet och lägg sedan över det i pajskalet.
Dela broccolin i små buntar och koka en liten stund,
ca 5 min. Häll av broccolin i ett durkslag och häll sedan över i pajskalet.
Blanda äggstanningen med osten och häll över i pajskalet.
Avsluta med lite riven ost uppe på toppen. Ställ in i ugn ca 35 min.