Och lite annat smått och gott. :)
KÖTTBULLAR
500 gram köttfärs
1 påse fransk löksoppa
1 äggula
Yes. Thats it.
Häll ur innehållet ur soppförpackningen i köttfärsen, i med en äggula
, stek och moffla i er bäst vad ni kan! (NEJ, gör inte soppan, häll i det torrt)
Inte behöver man krydda, inte skära lök, allt finns i franska löksoppan!
Ungen min äter så han storknar, karln också. :)
**********************************************************************************
Korvgratäng
6 personer
* 1 ring falukorv
* 400 gram broccolibuketter
* En burk pastasås
* Färska tomater
* En gul lök
* Riven hushållsost
* Chilipulver, vitlökspeppar, svartpeppar och salt
* Paprikapulver för färgens skull
Sätt på ugnen på 200 grader
Dela falukorven i två delar och skär skåror i den med 1-2 cm mellanrum.
Lägg upp korven på ett ugnssäkert fat.
Hacka löken och bryn den tillsammans med broccolin i en stekpanna.
Lägg ner blandningen tillsammans med korven.
Blanda kryddorna med pastasåsen och provsmaka tills du blir nöjd.
Häll pastasåsen över korven.
Dela tomaterna och lägg upp dom snyggt i korvfatet.
Riv osten och strö den över allt, använd paprikapulver för att få vacker färg.
Grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
********************************************************************************
Blåbärspaj
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
lite socker
1 ägg
Smält smör
>Häll i socker, mjöl, bakpulver, ägg i kastrullen
Rör ihop
Platta ut i en form
Häll på blåbär och lite socker (jag tog lite vaniljsocker också)
200 grader
20-25 min
**********************************************************************
Chipslasagne
4 pers
1 påse chips
300–400 g köttfärs
5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
ketchup eller chilisås
1–2 dl riven ost
salt och peppar
malen spiskummin eller örtkrydda
Stek köttfärsen och krydda med salt, peppar, och till exempel spiskummin eller någon örtkrydda.
Häll på lite ketchup eller chilisås och ställ åt sidan.
Häll mjölk i en kastrull och tillsätt mjölet.
*Vispa ihop och sätt kastrullen på plattan. Koka upp under vispning till en ganska tjock sås.
Lägg ett lager av den vita
såsen på bottnen av en ugnsäker form.
Fortsätt med ett lager chips, följt av köttfärsröran.
Varva sedan detta och avsluta med det sista av den vita såsen.
Strö över riven ost och gratinera i ugn cirka 225 grader tills osten fått fin färg.
*******************************************************************
Dumlekakor:
200 g margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 16 dumlekolor
Smält fettet och häll i en bunke tillsammans med socker vetemjöl och bakpulver.
Rör smeten slät. ställ folieformar på en plåt.
Lägg en kola i botten på varje form och skeda över smeten.
Grädda i 175 grader i ca 15 min.
När du har tagit ut kakorna lägger du en noblesse på toppen medan kakan är varm och låt den smälta
***************************************************************
Pajdeg:
75gr smör
2 dl vetemjöl
2 msk socker
1 äggula (spar vitan, den används i chokladsmeten)
Pajdegen ska INTE förgräddas.
Chokladsmet:
200 gr mandelmassa som man river på grova sidan av rivjärnet.
50 gram smält smör
2msk kakao
1ägg + 1äggvita
Grädda pajdegen med chokladsmeten som “pajfyllning” i 175grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
Kolasmet:
75gr smör
1/2 dl vispgrädde
1msk kakao
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker
Sjud blandningen tills det tjocknar.
Brukar vara lagom att ta kolasmeten när man nästan lyckas med kulprovet.
Häll kolasmeten över kakan, låt svalna och riv vit choklad över.
Till pajen passar det bra med lättvispad grädde.
****************************************************************************
Flygande jacob
Ingredienser
4 personer
2 grillade kycklingar
3-4 bananer
italiensk salladskrydda
3-4 dl grädde
1 ½ dl chilisås
1 pkt knaperstekt bacon
1 dl jordnötter
Tillagning
Rensa kycklingen och dela i bitar lägg i en smord form.
Krydda. Skiva eller klyv bananerna.
Lägg dessa över kycklingen. Vispa grädden och häll i chilisåsen.
Häll såsen över bananerna. Sätt in i ugnen 175-200 grader i 20 minuter.
Knaperstek baconet. Smula sönder det över formen och häll över de hackade jordnötterna.
Servera med ris och en sallad.
Uteslut nötter om ni har allergiker, funkar lika bra utan!
***************************************************************
Snickerskaka
1 Burk 225g Jordnötssmör
2 DL Ljussirap
1 DL Strösocker
1 TSK Vaniljsocker
1 DL kokos flingor
1 Liter corn flakes
250 g Block choklad ljus eller mörk till garnering.
Smält Jornötssmör,socker,sirap i en STOR kastrull, blandningen ska vara het, men ej koka.
Tillsätt sedan
Vaniljsocker,kokosflingor,cornflakes, bred ut smeten på en djup bakplåt täckt med bakplåts papper.
Smält blockchokladen och bred över och ställ kallt att stelna.