30-35 st
Saffransdeg
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
3 pkt saffran (+ 1 sockerbit)
250 g kesella lätt (1%)
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
100 g smör
Ägg till pensling
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke, häll på lite av mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Stöt saffranen tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kesella, socker, salt, saffran och resten av degvätskan och rör om. Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar. Jäs under bakduk i 40 minuter.
Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Rör ihop rumsvarmt smör med mandelmassan tills det blir en slät smet.
Knåda ihop degen igen och dela den i två delar. Kavla ut varje del tills den är ca 40×50 cm. Bred på mandelmassan och rulla ihop degen till en rulle. Platta till den tills den är ca 3 cm hög. Skär 3 cm breda skivor och lägg dessa med skarven nedåt på en bakpapperklädd plåt. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Pensla med ägg och grädda i 250 grader, 6-8 minuter.