32 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
900 g vetemjöl special (ca 15 dl)
Fyllning
150 g smör
1,5 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm försiktigt till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke, häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt, kardeumma och ägg. Häll på resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet tills degen känns smidigt. Knåda ordentligt i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Mixa ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Låt stå i rumstemperatur.
Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda igenom den. Dela degen i 32 delar. Rulla varje del till en bulle och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Tryck med fingertopparna ut en fördjupning i miten av varje bulle. Lägg en rejäl tesked fyllning i varje fördjupning och tryck sedan ihop degen runt fyllningen. (Arbeta med fingrarna) Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Pensla med ägg, nyp med lätt hand ihop eventuella sprickor i degen. Grädda i 250 grader, ca 7 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.